Principalele operatiuni care se regasesc pe extrasul de banca si reflectarea lor in contabilitate

Pentru Facturare si Gestiune recomandam SmartBill. Incerci GRATUIT!

Atunci cand introducem un extras de banca in contabilitate, exista cateva tipuri de tranzactii mai des intalnite. Iata mai jos o lista a tranzactiilor, a monografiilor contabile aferente si cateva sfaturi utile pentru fiecare caz in parte.

Inregistrarea extraselor de banca in contabilitate este o activitate care necesita atentie, mai ales in  cazul in care exista un numar mare de tranzactii zilnice.

Una dintre solutiile oferite de SmartBill Conta este posibilitatea de import automat a extraselor din fisierele .csv furnizate de banci. Acest import prezinta avantajul ca se importa sumele, pozitie cu pozitie, astfel soldul final este unul corect . In situatia in care sumele se introduc manual, exista o mare posibilitate de a introduce sume gresite, si astfel necesitatea de a reverifica si corecta.

Pe de alta parte, aplicatia de contabilitate propune automat si nota contabila aferenta tranzactiei, in baza unui algoritm intern, ceea ce face mult mai rapid intregul proces de contabilizare.

Iata cateva din cele mai frecvente tranzactii pe conturile de banca:

  1. Constituirea unui depozit bancar (pe care conform perioadei si conditiilor de detinere, entitatea il incadreaza la investitii pe termen scurt)
5081/analitic depozitAlte titluri de plasament =5121Conturi la bănci în lei

Potrivit punctului 136 al O 1802/2014, depozitele bancare se prezintă la:

  • imobilizări financiare
  • investiții pe termen scurt sau
  • la elementul “Casa și conturi la bănci”, în funcție de perioada și condițiile de deținere aferente acestora.

Punctul 302 din OMFP 1802/2014 mai prevede : Conturile la bănci cuprind: valorile de încasat, cum sunt cecurile și efectele comerciale depuse la bănci, disponibilitățile în lei și valută, cecurile entității, precum și dobânzile aferente disponibilităților și creditelor acordate de bănci în conturile curente. Depozitele bancare pe termen de cel mult 3 luni pot fi incluse în numerar și echivalente de numerar doar în măsura în care acestea sunt deținute cu scopul de a acoperi nevoia de numerar pe termen scurt, și nu în scop investițional.

2.Inregistrarea dobanzii aferente unui depozit, in contul curent in lei:

5121Conturi la bănci în lei=766Venituri din dobânzi

3.Inregistrarea unui comision bancar, in lei:

627Cheltuieli cu serviciile bancare și asimilate=5121Conturi la bănci în lei

4.Plata unui furnizor sau incasarea unui client:

  • plata furnizorului (in lei)
401Furnizori =5121Conturi la bănci în lei 
  • incasarea clientului (in lei)
5121Conturi la bănci în lei =4111Clienți 

In SmartBill Conta, aplicatia propune si asocierea facturii care a fost achitata/incasata, pe baza detaliilor din explicatia de extrasul de banca.

In cazul in care avem parteneri cu TVA la incasare, la inregistrarea incasarilor si platilor, aplicatia face automat si nota de transfer de pe 4428 pe conturile 4426 si 4427.

In cazul in care se fac plati/incasari manual, la alegerea partenerului se deschide automat si lista cu documente disponibile pentru a fi asociate respectivei plati/incasari.

5. Plata taxelor salariale

%=5121Conturi la bănci în lei
444Impozitul pe venituri de natura salariilor
4316Contribuția de asigurări sociale de sănătate
4315Contribuția de asigurări sociale
436Contribuția asiguratorie pentru muncă

6.Schimb valutar intre doua conturi

Este situatia in care ai un cont in valuta si doresti sa schimbi o anumita suma in lei.

Potrivit prevederilor OMFP 1802/2014,  operaţiunile de vânzare-cumpărare de valută, inclusiv cele derulate în cadrul contractelor cu decontare la termen, se înregistrează în contabilitate la cursul utilizat de banca comercială la care se efectuează licitaţia cu valută, fără ca acestea să genereze în contabilitate diferenţe de curs valutar.

Presupunem ca o firma are un cont de euro si unul de lei, si doreste sa schimbe 1.000 euro in lei, cursul bancii fiind de 4.9010 lei/eur.

Monografia contabila este:

581Viramente interne=5124Conturi la bănci în valută1,000 eur                4,901 lei
5121Conturi la bănci în lei=581Viramente interne                4,901

7.Plata deconturilor catre angajati

542Avansuri de trezorerie=5121Conturi la bănci în lei

In SmartBill Conta, atunci introduci extrasul de cont, la selectarea contului 542, se activeaza butonul Decont care permite fie introducerea unui decont nou, fie alegerea unui decont existent.

Articole similare

Comentariul tau aici